Nissan Leaf 40 kWh ja kolmen vuoden & 60 000 km kokemukset
Kolme vuotta on mennyt täyssähköisen Nissan Leaf 40 kWh:n ratissa. Kilometrejä on kertynyt reilut 60 000 ja on aika käydä läpi, miten matka on sujunut.
Kulutus
Leafin keskikulutus vuoden ympäri on ollut 16,5 kWh/100 km, auton ilmoittamana. Tähän kun lisätään lataushäviöt ja esilämmityksen käyttämä energia, lienee keskikulutus verkosta eli "talon seinästä" mitattuna noin 20 kWh/100 km.
Talvella kulutus on paukkupakkaspäivinä lyhyessä ajossa autonkin ilmoittamana yli 20 kWh/100 km, mutta tämä on täysin odotettua, sillä kylmän auton lämmittäminen nopeasti vie energiaa. Pienempään kulutukseen voisi päästä esimerkiksi lämmitysjärjestelmän putket eristämällä tai ahkerammin ilmastoinnin manuaalisäätöjä hyödyntämällä.
Kesällä taas 14 kWh/100 km on ihan tavallinen kulutuslukema taajamapyörittelyssä, kuten olen aiemmin blogissani kirjoittanut.
Akun kunto
Akun kunto oli vuosi sitten 95,63 % ja uumoilin tuolloin akun kunnon luontaisen laskun hidastumista. Tämä ei yllätyksekseni toteutunut, vaan akun kunto jatkoi laskuaan karkeasti samaan tahtiin, eli noin 2,2 % vuodessa.
Leaf 40 kWh, akun kunto 93,37 %, ikää autolla 3 vuotta ja reilut 60 000 km. |
Jos akun kunto jatkaa laskuaan samaa vauhtia, niin sen kapasiteetista olisi 9 vuoden ja 180 000 km kohdalla jäljellä noin 80 %. Tämä tarkoittaisi, että uuden auton 200 km kantama olisi pienentynyt 160 kilometriin. Hyvinkin käyttökelpoinen lukema siis - ainakin kakkosautoksi - ja edelleen enemmän kuin 30 kWh Leafissa oli uutena.
Mikäli akun kohtalo takuun päättymisen jälkeen huolettaa, Leafin tapauksessa kunniamaininnan ansaitsee sen helppo korjattavuus. Malliesimerkki löytyy mainion EV James and Katen Youtube-videosta.
Tosin edellisvideosta poiketen, 40 kWh Leafin akun sisälle pääseminen vaatii hieman enemmän työtä, mutta ei mahdottomasti, kuten tästä videosta näkyy. Lisäksi, suomalaisen Dala's EV Repairin hinnastosta on nähtävissä, että täyssähköauton akulle mahdollisesti tarvittavat korjaukset voi helposti rahoittaa sillä, kun laittaa sukanvarteen polttomoottoriauton öljynvaihtoihin, suodattimien vaihtoihin, jakohihnan/ketjun vaihtoihin ynnä muuhun kuluvat rahat. Ja ne rahat kuluvat varmasti, toisin kuin sähköauton akun tapauksessa.
Erityisesti on syytä huomioida, että akun kuntoon vaikuttaa oleellisesti syklien määrä. Eli se, monestiko akku on ladattu täyteen ja purettu tyhjäksi. Jos Leafini täydellä akulla ajetaan keskimäärin vaikkapa mainittu 200 km, niin nyt akku olisi käynyt läpi 300 sykliä. Näin ollen, jos akun koko olisi tuplat (kuten vaikkapa Tesla Model 3/Y:n tai Volkswagen ID.3/4:n isoakkuisissa versioissa), niin samoilla kilometreillä syklejä tulisi vastaavasti puolet eli 150.
Mutta asia ei ole läheskään näin yksinkertainen. Olennaisia vaikuttajia ovat muun muassa syklien syvyys (Depth of Discharge, DoD) eli se, ajetaanko akkua 100 %:sta 0 %:iin, vai normiarjelle tavanomaisemmin 80 % varaustasosta 20 %:iin. Jälkimmäisellä käyttötavalla voi vaikuttaa akun käyttöikään merkittävästi. Toisaalta, aivan kuten vaikkapa painonhallinnankin kohdalla, arki ratkaisee. Eli jos pitkillä reissuillaan lataa akun täyteen kantaman maksimoimiseksi, ei sillä isossa kuvassa ole käytännön merkitystä akun kulumiselle.
Toinen keskeinen vaikutus käyttöikään tulee akun lämpötilasta, eli kuumissa maissa akkujen kunto yleensä heikkenee nopeammin. Tosin, vaikka Suomi on varsin viileä maa, niin Leafin akun tapauksessa on samalla valitettavasti muistettava, että sen akussa ei ole aktiivista jäähdytystä. Näin ollen akun kuumenemisen johdosta pikalatausteho heikkenee pitkillä matkoilla, varsinkin kesähelteillä. Vaikka olen aiemmin todennut, että Leaf 40 kWh kykenee hyvin ainakin 400 kilometrin reissuihin, niin pidemmille matkoille kannattaa vakavasti harkita sähköautoa jäähdytetyllä akulla, sillä nykyään valinnanvaraa on aivan eri tavalla kuin Leafia tilatessani vuoden 2017 syksyllä.
Loppusanat
Leaf 40 kWh oli minulla kolmen vuoden leasingsopimuksella, joten se on nyt palautettu autoliikkeeseen.
En kertoisi kaikkea, jos jättäisin mainitsematta, että Leafissa käytettävän CHAdeMO -pikalatausliittimen tulevaisuus ei näytä ruusuiselta, Nissanin siirryttyä seuraavan Ariya -täyssähköautonsa myötä käyttämään CCS-pikalatausliitintä.
Toisaalta, kyllä CHAdeMOllakin ajaa vielä pitkään. Alla kuvassa nykyisestä asuinpaikastani Vantaan Kivistöstä katsottuna pikalaturit 130 kilometrin säteellä. Lähdit melkein mihin vain, ei latauksen pitäisi aiheuttaa suurempia huolia pienelläkään akulla. 130 kilometriä on valittu siksi, että tietä pitkin todellinen matka lienee 150 kilometrin luokkaa, joka on mielestäni turvallinen kantama Leaf 40 kWh:lle myös pakkasilla.
Pikalaturit 130 km säteellä Vantaan Kivistöstä |
Kuten todettua, Leaf on mukava auto, jossa on panostettu sekä korjattavuuteen että luotettavuuteen. Voin helposti suositella Leafia kakkosautoksi joka perheeseen, sillä tilaa autossa riittää - niin matkustamon kuin tavaratilankin suhteen. Etäkäyttö puhelimella tuo arjeen sujuvuutta, kun lasit ovat sulat ja sisätilat lämpimät autolle saavuttaessa.
Sekä minun että vaimoni mieli oli haikea, kun Leafista luovuimme. Se ei ole täydellinen auto, mutta omiin tarpeisiimme se on riittänyt hyvin. Pois lukien toki pidemmät reissut. Toisaalta Leafin puutteita kompensoidaan hyvin kohtuullisella hintatasolla. Kaikkea ei yksinkertaisesti voi saada 27 490 euron hintaan, joka on tätä kirjoittaessani tarjous uudesta Leafista 40 kWh akulla. Se ei ole paha hinta uudesta täyssähköautosta.
Kommentit
Lähetä kommentti